Startpagina.
50 jaar.
Nieuws.
De Stichting.
Doel.
Limburgcharter.
Van grens tot maas.
Prijzen.
Eigen publicaties.
Activiteiten.
Pijnpunten.
Kalender.
Interlimburgse publicaties.
In memoriam.
Contact.
Links.

Tussen Brug en Pont

 

De Limburgse Maas

“Tussen Brug en Pont” is een gids over een fraai stukje Limburgs Maasland, dat nog al te vaak “de Grensmaas” wordt genoemd. In 1839 werd bij de scheiding tussen België en Nederland de Maas de staatsgrens waardoor de grote provincie Limburg in tweeën werd verdeeld. Landschappelijk gezien is de Maas de natuurlijke band tussen de beide oevers en haar bewoners die langs de lijnen van de historie, de volksaard, de taal en de cultuur eeuwenlang verwant zijn aan elkaar. Het is dan ook beter te spreken van de “Limburgse Maas”, omdat de Maas de culturele slagader is van dat grote Limburg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderlinge verbondenheid

De brochure is bedoeld om de onderlinge verbondenheid te verhelderen en te vergroten. En dat kan niet beter dan wandelend en fietsend te genieten van het schitterende landschap, de toeristische attracties, de wondermooie natuur en de rijke cultuurhistorie langs de Limburgse Maas. Op die manier zoals de Obbichtse schrijver Pieter Ecrevisse, dat in de 19e eeuw al deed: “Lezer, zijt gij een echte Vlaming, een Nederlander van geboorte en aard, laat dan anderen, welke het vaderland niet kennen, naar vreemde gewesten snellen, de Rijnoevers bewonderen, voor de Zwitsersche bergen in verrukking staan, volg gij ons naar de provincie Limburg en ga met ons het schoone, vruchtbare Maasland bezoeken, gij zult voor uwe moeite ruimschoots beloond worden.” (citaat uit: P. Ecrevisse, “De Bokkerijders in het Land van Valkenburg”) Een romantische ontboezeming uit 1845, die merkwaardig genoeg anderhalve eeuw later nog een actualiteitswaarde bezit.

 

De samenstelling van de brochure “Tussen Brug en Pont” is een samenwerkingsproject van de Maasketen “Jan van Eyck” en Toerisme Maasland, Toerisme Limburg, de Toeristische Dienst van Maaseik, de Stichting Limburgse Landschap, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en het Regiobureau Westelijke Mijnstreek met financiële ondersteuning van de gemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik, Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Stein.

 

Het voornemen bestaat om deze brochure als reeks verder uit te breiden.